Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση: 878 λεπτά χορού

Χορέψτε μέχρι τελικής πτώσεως, χορέψτε όπως θέλετε στο σπίτι σας, παρακολουθώντας σημαντικές στιγμές από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πως θα θέλατε να χορέψετε σαν να μη σας βλέπει κανείς; ΤηνΚυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 15:00 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τις 18:00,χορέψτε μέχρι τελικής πτώσεως, χορέψτε όπως θέλετε στο σπίτι σας, παρακολουθώντας σημαντικές στιγμές από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

878 λεπτά χορού, παραστάσεις που χαράχτηκαν στη μνήμη μας, παραστάσεις που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, σόλο και ομαδικά έργα, σπουδαίοι Έλληνες χορογράφοι στα πρώτα τους βήματα, χορευτές που θαυμάζουμε, παρελαύνουν για 15 συνολικά ώρες στις οθόνες μας για μία και μοναδική φορά η καθεμία, γιορτάζοντας έτσι το νέο κάλεσμα της Στέγης σε νέους χορογράφους.


Όταν όλα μοιάζουν να έχουν σταματήσει, τι είναι αυτό που σας κινεί; Τι σας συγκινεί; Κίνηση, επανεκκίνηση, μετακίνηση προς ένα νέο «μαζί». Αυτό επιδιώκει το open call του 8ου Φεστιβάλ Νέων χορογράφων, που δεν σταματά να κινείται στα βήματα των νέων δημιουργών. Χορογράφοι, χορευτές, δραματουργοί, ερευνητές και περφόρμερ από το διευρυμένο πεδίο του σύγχρονου χορού και της περφόρμανς μπορούν να καταθέσουν έως τις 14 Δεκέμβριου 2020 προτάσεις χορευτικής έκφρασης, χορογραφίας, κίνησης και κινησιολογίας σε κάθε επίπεδο: μορφή, αισθητική και περιεχόμενο.


Γιατί, όταν οι συνθήκες ανατρέπουν όσα θεωρούσαμε αυτονόητα, καλούμαστε να ξαναδούμε πώς λειτουργούμε, πώς δημιουργούμε, πώς «αγκαλιάζουμε» εκ των έσω ή, αντίστοιχα, πώς υπερβαίνουμε δημιουργικά τις περιοριστικές συνθήκες. Χορεύω σημαίνει εφευρίσκω από την αρχή τι με κινεί, τι με συν-κινεί και συγκινεί, τι με κινητοποιεί και τι με μετακινεί από όσα μέχρι τώρα γνώριζα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.Στο 15ωρο αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων που θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 15:00 (4ο και 5ο Φεστιβάλ) και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τις 18:00 (6ο και 7ο Φεστιβάλ), θα προβληθούν για μία μοναδική φορά οι εξής παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση:

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 | από τις 15:00

4ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Hannes Langolf & Ερμίρα Γκόρο, Dandelion Ηρώ Αποστολέλλη, Umbilicus

5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Ευαγγελία Κολύρα, Code Bend Time Ανδρονίκη Μαραθάκη, Hi Jack. Hijack! Χρήστος Ξυραφάκης & Andi Xhuma, “Ok, That’s You..” Ελπίδα Ορφανίδου, Pharmacist Or Balloonist

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 | από τις 18:00

6ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Μαργαρίτα Τρίκκα / Prolet Ocd, A Punch Of Losers Δανάη Δημητριάδη & Διονύσιος Αλαμάνος, ΑΤΜΑ Μυρτώ Γράψα, Brighter Oμάδα Ροπής, Depaysement

7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Χρήστος Μούχας, Α Little More Than Nothing Ηρώ Βασάλου, Becoming With Animal Αναστασία Βαλσαμάκη, Dis Joint Κάντυ Καρρά & Χαρά Κότσαλη, Manoeuvre_ Γεωργία Τέγου & Μιχάλης Θεοφάνους, Reverie Δάφνη Αντωνιάδου & Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Vanishing Point

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 | 15:00

HANNES LANGOLF & ΕΡΜΙΡΑ ΓΚΟΡΟ, DANDELION

Μέρος του 4ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 30’
Η Ερμίρα Γκόρο και ο Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί. Τους ενώνει, βέβαια, το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson και η συνεργασία τους με τη διακεκριμένη παγκοσμίως ομάδα του, DV8 Physical Theatre. Με το Dandelion επιθυμούν να ερευνήσουν σε βάθος τόσο τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα όσο και τη μεταστοιχείωση της σκηνικής εμπειρίας τους σε ένα νέο, προσωπικό σκηνικό ιδίωμα. Για τον λόγο αυτόν, συγχωνεύουν διαφορετικά στυλ σε μια κοινή σωματική τεχνική, ανταλλάσσουν υλικά και βιώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα κράμα σωματικής δεξιοτεχνίας και ποιητικού στοχασμού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/4th-young-choreographers-festival/4th-young-choreographers-festival-hannes-langolf-ermira-goro


ΗΡΩ ΑΠΟΣΤΟΛΕΛΛΗ, UMBILICUS

Μέρος του 4ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 25’


Τρία σώματα, σε ρόλο μετρονόμου, συντονίζονται και αποκλίνουν, σε ένα κινητικό πείραμα βασισμένο στη μουσική του μινιμαλιστή John Adams. Η Ηρώ Αποστολέλλη, χορεύτρια και χορογράφος, θέτει στο επίκεντρο των αναζητήσεών της τις πολλαπλές διαστάσεις του χορευτικού σώματος: το σώμα ως πεδίο γνώσης, αλλά και ως εργαλείο για να ανιχνευθεί η κίνηση μέσα από ακουστικά ερεθίσματα και ιδιότυπους σκηνικούς πειραματισμούς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/4th-young-choreographers-festival/4th-young-choreographers-festival-iro-apostolelliΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΛΥΡΑ, CODE BEND TIME

Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 179’


Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλώσσας που μιλάμε και του τρόπου που συμπεριφερόμαστε; Η Ευαγγελία Κολύρα μάς καλεί σε μια διαδραστική, μακράς διάρκειας περφόρμανς, σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα όπου ο χορός συναντά την ποικιλομορφία της γλώσσας. Μια παράσταση για όσα μπορεί να «πει» ο χορός και να «χορέψει» η γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/5th-young-choreographers-festival/5th-young-choreographers-festival-evangelia-kolyraΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ, HI JACK. HIJACK!

Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 165’


Μια «χοροπειρατεία» στο -1 της Στέγης! Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μας καλεί σε μια περιπλάνηση του βλέμματος, σε ένα θέαμα ανοιχτό στην τυχαιότητα, αλλά και στη συμμετοχή του κοινού, το οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μαζί της, στο πειρατικό αυτό εγχείρημα, μια ομάδα 12 χορευτών θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου».

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/5th-young-choreographers-festival/5th-young-choreographers-festival-androniki-marathakiΧΡΗΣΤΟΣ ΞΥΡΑΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ANDI XHUMA, “OK, THAT’S YOU..”

Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 40’


Το χορογραφικό δίδυμο των Χρήστου Ξυραφάκη και Άντι Τζούμα καταθέτει την πρώτη του σκηνική απόπειρα, απαντώντας τόσο στην πρόκληση της συνδημιουργίας όσο και στο φαινόμενο της επέλασης και επικράτειας των εικόνων στη σύγχρονη εποχή. Πώς διαχειριζόμαστε τα πολλαπλά είδωλά μας στον καθρέφτη της εικονικής πραγματικότητας; Δύο νεαροί χορογράφοι και χορευτές αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής καταθέτοντας ένα έργο-σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την παντοδυναμία της εικόνας. Η ιδιωτική ζωή στο μικροσκόπιο των social media, ολοένα πιο διάφανη και προσβάσιμη στον καθένα, μετατρέπεται σε θέαμα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/5th-young-choreographers-festival/5th-young-choreographers-festival-christos-xyrafakis-and-andi-xhumaΕΛΠΙΔΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ, PHARMACIST OR BALLOONIST

Μέρος του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 109’


Σε αυτό το διαλογικό εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», όπου αναμειγνύονται χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια, ο θεατής γίνεται «θεράπων και θεραπευόμενος», αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Το Pharmacist or Balloonist, παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, δοκιμάζει συνταγές, προσευχές, επωδές και άλλα «σκευάσματα», ώστε ο χρόνος να ξαναγίνει «φάρμακον» και εργαλείο θεραπείας στη διάθεση του κάθε συμμετέχοντος.

Διαβάστε περισσότερα στοwww.onassis.org/el/whats-on/5th-young-choreographers-festival/5th-young-choreographers-festival-elpida-orfanidouΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου | 18:00

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΡΙΚΚΑ / PROLET OCD, A PUNCH OF LOSERS

Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 15’Στο διαρκές πηγαινέλα της ιστορίας, πώς καταγράφεται και εξιστορείται η πορεία των ηττημένων; Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί την ακούραστη, σχεδόν παιδική επιμονή τους να ανασυγκροτηθούν και να «ηττηθούν καλύτερα»; Η Μαργαρίτα Τρίκκα στο έργο a Punch of Losers τάσσεται «υπέρ των ηττημένων που ζουν την ιστορία» και μας προτρέπει να διαφυλάξουμε την παιδική τόλμη και ιλαρότητα, συνθήκη αναγκαία πίσω από την ακούραστη υπεράσπιση της τρωτότητάς μας. Κι ενώ όλα φαίνεται να οδηγούν αναπότρεπτα προς τη μελαγχολία της αντίστασης, η χορογράφος ανατρέπει την όποια ηττοπαθή διάθεση, εντοπίζοντας την αξιοπρέπεια στον αγώνα των ηττημένων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/6th-young-choreographers-festival/margarita-trikka–prolet-ocd-a-punch-of-losers
ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ & ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΛΑΜΑΝΟΣ, ΑΤΜΑ

Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 50’


Ο Διονύσιος Αλαμάνος και η Δανάη Δημητριάδη πειραματίζονται με το πιο οικείο σε αυτούς εργαλείο: το σώμα. Εξερευνούν την ευθραυστότητά του, αλλά και την αντοχή του, ενώ επικαλούνται την κίνηση ως μέσο για να μεταδώσουν τις εναλλαγές ανάμεσα σε αυτό που αποτελεί τη φυσική καταγωγή του ανθρώπου και σε αυτό που εξαλείφεται από τον πολιτισμό. Στο ATMA οι δύο δημιουργοί εικονοποιούν μια σειρά από θεματικές που συγκινούν και ευαισθητοποιούν τον θεατή: το ζωόμορφο αντιπαραβάλλεται στο ανθρώπινο, όπως το διονυσιακό στο απολλώνειο· όχι τόσο για να δημιουργήσουν ακόμη ένα αγεφύρωτο δίπολο, αλλά για να συμπεριλάβουν δύο πτυχές σε μία φύση, τη συμπληρωματικότητα των στοιχείων που χαρακτηρίζουν την ολότητα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα στο www.onassis.org/el/whats-on/6th-young-choreographers-festival/danae-dimitriadi–dionysios-alamanos-atmaΜΥΡΤΩ ΓΡΑΨΑ, BRIGHTER

Μέρος του 6ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων Διάρκεια: 48’

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό που παραμένει οικείο και ζωντανό μέσα μας; Τέσσερις χορευτές φέρνουν στο φως ερωτήματα γύρω από τον πόνο, την ηδονή και την ευτυχία. Παρά τον «φωτεινό» τίτλο, η παράσταση αυτή προτείνει την καταβύθιση στο σκοτάδι της επιθυμίας, όχι για να δημιουργήσει απλώς μια διπλή ανάγνωση στα πράγματα –αυτήν της εναλλαγής του φωτός με το σκοτάδι–, αλλά για να μας παραπέμψει στη συμφιλίωση με ό,τι συνιστά τον πυρήνα του ανθρώπινου: το άγνωστο.